Tornar a Programació
Conferències

Conferències

El Festival Jordi Savall ha programat diverses conferències a càrrec de:

Carolin Emcke
Nazanin Armanian
Mar Medinyà
Maria del Coral Cuadrada

 

 

MANIFEST INAUGURAL DEL FESTIVAL
Dra. Carolin Emcke, periodista i filòsofa

Carolin Emcke és una de les personalitats intel·lectuals més destacades d’Alemanya actualment. Filòsof, pensadora, escriptora i periodista llicenciada a Harvard, Londres i Frankfurt i docent a la Yale University ha treballat com a reportera i redactora a diversos països en conflicte, tals com Iraq, Afganistan, Colòmbia o Kosovo. La seva tasca com a filosofa l’han centrada en lluita en favor de la pau i el diàleg intercultural (Contra el odio, 2016, Weil es sagbar ist, 2013) i del feminisme, els drets humans i LGTBI+ (Ja heisst ja, 2019, How we desire, 2014) i està també centrada en aspectes vinculats a l’ecologisme i el mediambient. Ha publicat una despena de llibres i ha rebut el distingit Friedenpreis des Deutschen Buchhandels el 2016. Parla fluidament el castellà i escriurà i llegirà el text inaugural del festival 2023, dedicat amb tanta cura i consciència a la vida i, en particular, a homenetjar les dones i heroïnes i a promoure la memòria, el diàleg intercultural i la consciència ecològica.

Manifest llegit per l’autora en la presentació del concert Diàlegs de la memòria i l’esperit el divendres 28 de juliol al Convent de Sant Francesc de Montblanc.

 

CONFERÈNCIES

Divendres, 11 d’agost

18:00h – Santes Creus

LA REVOLUCIÓ DE LES DONES A L’IRAN I EL FEMINISME GLOBAL

Nazanin Armanian
Escriptora i politòloga iraniana exiliada a Espanya

Politòloga i escriptora iraní arriba a Espanya la 1983 com a exiliada política, pel seu activisme sindical, polític i feminista. És llicenciada en ciències política per la UNED i te suficiència investigadora en bioètica per la Universitat de Barcelona.  Ha estat professora en diferents centres acadèmics de Relacions Internacionals i cursos sobre la geopolítica de l’Orient Mitjà, la dona a l’islam i els conflictes armats. El 2008 es va convertir en la primera dona columnista del diari Público i és autora de 21 llibres en castellà sobre qüestions relacionades amb l’Orient Pròxim (història, literatura, poesia, situació de la dona, conflictes religiosos, guerres pels recursos, etc.). 

 

Dissabte, 12 d’agost
18:00h – Santes Creus

LES CREADORES MUSICALS DE LA MEDITERRÀNIA, UNA HISTÒRIA AMB PERSPECTIVA

Mar Medinyà
Historiadora de l’Art i de la Música

Historiadora de l’art, musicòloga feminista i violoncel·lista amateur. La seva tasca divulgativa compta amb la recent publicació del llibre Múrries, breu història de la creació musical femenina de la Mediterrània nord-occidental (Viena Edicions), amb la creació del podcast “L’orella furtiva”, amb la col·laboració habitual a la revista Núvol i amb la col·laboració dins la tertúlia “Músiques Empoderades” (Catalunya Música), entre d’altres. És la creadora de projectes com les “Ressonàncies”, la trobada anual per a professionals de la clàssica que té lloc a La Bonne (Barcelona), o el “Follia Fest”, el primer festival de clàssica underground que ha tingut lloc al Konvent Puntzero (Berga) i al Pumarejo (L’Hospitalet de Llobregat).

 

Dimarts, 15 d’agost
18:00h – Santes Creus

DONES MEDIEVALS: LLIBERTAT I CURA DE LA VIDA

Dra. Maria del Coral Cuadrada
Historiadora i medievalista especialitzada en estudis de la dona i de gènere

Conferència realitzada amb el suport de l’Arxiu de Santes Creus

Coral Cuadrada és professora jubilada d’Història Medieval, Historiografia i Arxivística, de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i Història de les Dones en el màster d’Estudis de dones, gènere i ciutadania (Universitat de Barcelona, UB) de l’Institut Interuniversitari d’Estudis de les Dones i Gènere, del qual ha estat coordinadora. Directora de l’Arxiu dels Marquesos de Santa Maria de Barberà (AMSMB). Investigadora del MARC (Medical Antrhopology Research Center, URV), y del GRAMP (Grup de Recerca Medieval i Postmedieval, UB). IP del grup de recerca Per amor a la ciutat. Estudis Feministes (URV) i La llegenda de les cent donzelles (URV-AMSMB).

Les conferències reben el suport de l’Institut Europeu de la Mediterrània

28 de juliol a les 22.00 hores

Montblanc

Convent de Sant Francesc

ORGANITZA

Fundació Centre Internacional de Música Antiga

AMB EL SUPORT DE

INSTITUCIONS

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura
INAEM
Diputació de Tarragona
Ajuntament de Montblanc
IEMed
Consell Comarcal de la Conca de Barberà
Region Occitanie
EFFEA EFA

EMPRESES

SABA
Domenio Wines
Vank
Events
SAS
UPRA SL
Verallia

MECENES

Sabadell Fundació
Fundació Martí l´Humà
Fleur d´Epee Produktions
Amics de la Fundació

AMB LA COL·LABORACIÓ DE

Ajuntament d´aiguamurcia
Monestir de Poblet
Trias
Sit&B

MITJANS COL·LABORADORS

Diari ARA
Diari de Tarragona
Catalunya Ràdio
Catalunya Música
Dia del Mediterráneo

AGRAÏMENTS

Francesca Llopis
Escola de Música EL MUSICAL
L’Abadia de Santes Creus