AMOR MI FA CANTAR

CONFERÈNCIA INAUGURAL A CÀRREC DE KRISTIAN HERBOLZHEIMER

AMOR MI FA CANTAR
INTACTVS
Efrén López, direcció

El concert inaugural del festival està dedicat a l’amor. Intactvs és um conjunt referent en la interpretació de la música medieval i del renaixement. En aquesta ocasió ens ofereix un espectacle de gran bellesa i intimitat que explora les diferents manifestacions de l’amor a la música italiana del segle XIV: des de la profunda devoció espiritual de les laude marianes contingudes als manuscrits de Cortona i Florència, a l’amor cortès de les balades de Francesco Landini o les composicions anònimes del Còdex Rossi. Un amor que s’expressa a través del cant i de la música, un mosaic sonor que es completa amb algunes danses instrumentals plenes de virtuosisme i amb un pont a la mediterrània amb alguens peces d’altres tradicions musicals contemporànies.

Dilluns, 12 d’agost – 22:00

MONTBLANC

Església de Sant Francesc

ENTRADES

LA FLOR EN PARADIS

TASTO SOLO
Guillermo Pérez, direcció

Com era la música en els temps de fundació del Reial Monestir de Santes Creus? Tasto Solo ens aproxima a la música de les darreries de l’Edat Mitjana, a mig camí entre l’Ars Antiqua i l’Ars Nova. Una selecció de motets composats entre els anys 1250-1350 i interpretats amb la singular associació del cant i l’organetto i acompanyats de la fídula. Un concert en clau femenina i dedicat a la devoció mariana amb obres del preciat Codex de Montpeller i de l’extraordinari manuscrit de “Las Huelgas” i que recopila la música utilitzada per les monges del Monestir cistercenc de Santa Maria La Real, Burgos. Tasto Solo combina creativitat, investigació històrica i virtuosisme en la seva aproximació a la música medieval i del Renaixement i ha actuat als principals escenaris d’Europa.

Dimarts, 13 d’agost – 19:30

MONESTIR DE SANTES CREUS

Dormitori

ENTRADES

HOMENATGE A MARCO POLO
(1254-1324)

700 anys de la seva mort
LA RUTA DE LA SEDA, 1ª PART (1271-1275)
Venècia, Acre, Turquia, Armènia, Bagdad, Xina
ORPHEUS 21 – HESPÈRION XXI
Jordi Savall, lira, rebec & direcció

Aquest any es celebren 700 anys de la mort de Marco Polo (1254-1324). El primer gran viatge del venecià va iniciar-se el 1271, amb només 17 anys i acompanyat del seu pare. Aquesta aventura és la que s’explica en aquest extraordinari concert que ens permetrà escoltar els sons i músiques del seu periple, des de Venècia a la Xina passant per Acre, Turquia, Armènia i Bagdad. Un extraordinari pont entre cultures magníficament expressat pels intèrprets d’Orpheus 21 i d’Hespèrion XXI sota la direcció del Mestre Jordi Savall en el que serà un autèntic clam a la diversitat, la convivència i el diàleg intercultural a través de la música!

Dimarts, 13 d’agost – 22:00

MONESTIR DE SANTES CREUS

PLAÇA DE SANT BERNAT

ENTRADES

LA VEU DELS TÀRTARS

ENSEMBLE EKIYAT
Alfia Bakieva, violí, veu & dansa, Aliya Bakieva, veu, dansa & saz
Giovanni Apprendi, percussions, Recitador a confirmar

L’Ensemble Ekiyat amb el programa “La veu dels Tàrtars”, representen el patrimoni musical dels tàrtars en els seus diversos grups ètnics, un conjunt de poblacions d’estirp turca i mongola presents en vastos territoris de Rússia, Mongòlia, Àsia Central, Orient Mitjà, Balcans i Crimea. Un recorregut musical que travessa tant la cultura dels nòmades com dels pobles pels quals van ser influïts.

Les reconegudes i aclamades intèrprets Alfia i Aliya Bakieva, pertanyents a aquesta ètnia, han creat un projecte motivades per la redescoberta del seu propi patrimoni cultural i per reviure les tradicions transmeses per la seva pròpia família. Un programa on el cant, la dansa i el vestuari en seran clars protagonistes.

Dimecres 14 d’agost – 19:30

MONESTIR DE SANTES CREUS

Dormitori

ENTRADES

PRO PACEM

LA CAPELLA REIAL DE CATALUNYA
HESPÈRION XXI
Jordi Savall, viola de gamba soprano & direcció

Un concert que advoca per un món en pau, lliure de violències. El mosaic sonor s’articula com a diàleg viu de músiques espirituals vocals i instrumentals, procedents de diversos repertoris orientals (Armènia, Turquia, Sefarad, Índia, Israel i Xina) i occidentals (Grècia, Espanya, Anglaterra, Portugal, Itàlia, Estònia i Bèlgica). Aquestes músiques són inspirades pels antics cants cristians, jueus i musulmans amb obres de diferents èpoques i fins a la commovedora composició d’Arvo Pärt composta expressament per a Jordi Savall i el seu repertori a favor de la pau. Un concert espiritual que comptarà amb els excel·lents solistes de La Capella Reial de Catalunya i els músics d’Hespèrion XXI sota la direcció del mestre Jordi Savall.

Dimecres 14 d’agost – 22:00

MONESTIR DE SANTES CREUS

Església

ENTRADES

PYTHIA

ENSEMBLE IRINI
Lila Hajosi, direcció

L’Ensemble Irini és un dels conjunts vocals joves amb més projecció de França. La qualitat de les seves interpretacions han estat mereixedores de premis i elogis i la seva activitat concertística els porta als festivals i escenaris més importants d’Europa. El concert que presenten al Festival Jordi Savall és un projecte inèdit que rep el support del programa EFFEA per a artistes emergents. Pythia vol ser un pont entre el cel i la terra, entre la figura mitològica i la Mare de Déu. A través d’aquest programa que posa en mirall la figura de la dona receptor del diví a Occident i a l’Orient, l’Ensemble Irini explora aquests espais místics amb les Profecies de les Sibil·les del compositor Orlando di Lassus i peces bizantines dedicades a la Verge. Un concert meditatiu i espiritual a l’Església de Santes Creus el dia de Santa Maria.

Dijous, 15 d’agost – 19:30

MONESTIR DE SANTES CREUS

Església

ENTRADES

CONCERTI GROSSI & FOLLIE

Corelli, Vivaldi, Händel, Bach, Avison & Geminiani
LES MUSICIENNES DU CONCERT DES NATIONS
Alfia Bakieva, concertino
Jordi Savall, direcció

Jordi Savall torna al capdavant de la orquestra Les Musiciennes du Concert des Nations per a interpretar diversos concerts barrocs dels principals compositors europeus tals com Vivaldi, Bach, Händel, Corelli, Avison i Geminiani. Un concert de celebració que vol homenatjar les extraordinàries intèrprets de l’Ospedale della Pietà, que gràcies al seu talent i també al mestratge i la creativitat inesgotable de Vivaldi, han marcat la història de la música. Eren joves en la seva majoria i sovint prodigiosament dotades, però també contusionades en la seva existència per una dolorosa història personal, aquestes joves eren, millor que ningú, capaces d’expressar la seva sensibilitat. Ara les intèrprets de Les Musiciennes du Concert des Nations ens faran vibrar de nou escoltant una atractiva selecció de Concerti Grossi i Follies als exteriors del Reial Monestir de Santes Creus !

Dijous, 15 d’agost – 22:00

MONESTIR DE SANTES CREUS

PLAÇA DE SANT BERNAT

ENTRADES

LES JOIES DELS ELISIS: MÚSICA PER A VIOLA DE GAMBA

DUO PAOLO-CHEMIN
Paolo Pandolfo, viola de gamba baixa (original del segle XVII de Nicolas Bertrand)
Amélie Chemin, viola de gamba baixa (Colichon, còpia de J. Kraft)

Paolo Pandolfo, un dels màxims exponents internacionals en la interpretación de la viola de gamba i juntament a l’extraordinària Amélie Chemin ens ofereix un atractiu programa dedicat al repertori per a aquest instrument. Una atractiva selecció d’obres que van des de composicions del Renaixement fins al Classicisme, des d’Anglaterra a França i passant per Alemanya. En la seva íntima dimensión de cambra, el repertori per a viola de gamba que presentem ens permetrà traçar un camí arreu d’Europa i a través del temps.

Divendres, 16 d’agost – 19:30

MONTBLANC

Església de Sant Miquel

ENTRADES

DIETRICH BUXTEHUDE (1637-1707)
MEMBRA JESU NOSTRI

JOVE CAPELLA REIAL DE CATALUNYA
Lluís Vilamajó, direcció

La Jove Capella Reial de Catalunya, capitanejada per les mans i orelles sàvies de Lluís Vilamajó, ens presenta un programa dedicat íntegrament a una de les obres més importants dels primers anys del barroc musical: les Membra Jesu Nostri (Els membres de Nostre Senyor Jesús), de Dietrich Buxtehude, un recull d’esperit cistercenc de set intenses cantates dedicades literalment a les parts del cos crucificat de Jesús: els peus, els genolls, les mans, el costat, el pit, el cor i el cap. Cada una d’aquestes peces segueix el mateix esquema formal de sis seccions: una sonata (és a dir, una introducció instrumental), una peça de grup (amb tots els instruments i totes les veus), un seguit de tres àries (per a diferents combinacions) i la repetició de la sonata. Una obra corprenedora i emocionant que podrem gaudir escoltant-la en les veus més prometedores de l’escena catalana de la música vocal.

Divendres, 16 d’agost – 22:00

REIAL MONESTIR DE POBLET

Sala dels Cups

ENTRADES

JUAN DE ANTXIETA (1462-1523)

INTONATIONES
David Sagastume, contratenor & direcció
Martí Doñate, tenor, Oriol Mallart, baríton, Pieter Stas baix, Daniel Oyarzabal, orgue

Juan de Antxieta (1462-1523) va ser un dels compositors ibèrics més prominents de la seva època. Injustament oblidat va treballar a la Cort de Castella i del futur emperador Carles V i és l’autor d’importants obres com el Magnificat de tercer tono i la Missa Quarti Toni que em aquesta ocasió seran recuperades i interpretades pel conjunt Intonationes i sota la direcció del contratenor David Sagastume. Un concert que ens aproximarà a la música ibèrica del Renaixement i particularment a l’obra d’un dels compositors bascos més interessants de la història!

Dissabte, 17 d’agost – 19:30

REIAL MONESTIR DE SANTES CREUS

Església

ENTRADES

MAURICE RAVEL (1875-1937)
INSPIRACIONS & METAMORFOSIS

LE CONCERT DES NATIONS
Jordi Savall, viola de gamba & direcció

Jordi Savall al capdavant de Le Concert des Nations s’enfronta per primera vegada a la interpretació de l’obra de Maurice Ravel (1875-1937) i en les músiques que el van inspirar. Ravel va ser una de les figures més influents de la música francesa del seu temps i el principal representant de la música impressionista del començament del segle XX, desenvolupant un estil musical únic que combina virtuositat, refinament i riquesa harmònica. La seva proximitat geogràfica amb el País Basc i Espanya va inspirar tot el seu repertori i aquest concert vol ser un homenatge a les seves arrels i inspiracions. En aquesta concert Jordi Savall i Le Concert des Nations us faran descobrir un programa original on podreu escoltar melodies sefardites i hebrees, ibèriques, barroques, gregues i franceses, de compositors com Joan Cabanilles, Lully, Antonio Martín y Coll, Santiago de Murcia, François Couperin, Marin Marais…, i, és clar, algunes obres del mateix compositor Maurice Ravel !

Dissabte, 17 d’agost – 22:00

REIAL MONESTIR DE SANTES CREUS

PLAÇA DE SANT BERNAT o Dormitori

ENTRADES

MOZART I EBERL A VIENA
1786-1807

CONCERTO MADRIGALESCO
Luca Guglielmi, pianoforte & direcció
David Glidden, viola I, Núria Pujolràs, viola II
Candela Gómez, violoncel
Francesco Spendolini clarinet

Us proposem un viatge al cor de la música vienesa, un diàleg entre l’obra de W.A. Mozart i el seu alumne A. Eberl amb la interpretació de diverses sonates i quintets i a càrrec de l’extraordinari ensemble Concerto Madrigalesco, dirigit pel reconegut Luca Guiglielmi.

Eberl, un gran compositor injustament oblidat, va ser alumne directe del mateix Mozart. La seva música va ser publicada sota el nom del seu mestre després de 1791, a causa de la necessitat econòmica de la vídua de Mozart, Constanze. A més, Eberl va escriure una Sinfonia en Mi bemoll, estrenada la mateixa nit que l’Eroica de Beethoven! Els crítics de l’època van considerar Eberl superior al caòtic Beethoven…! En aquest programa, presentem una confrontació entre mestre i alumne a través del peculiar color del clarinet i de la viola, acompanyats pel dolç so del fortepiano!

Diumenge, 18 d’agost – 19:30

REIAL MONESTIR DE SANTES CREUS

Dormitori

ENTRADES

UN MAR DE MÚSIQUES

Vicenta Ndongo, recitadora
Músics convidats de Canadà, Guadalupe, Guinea, Mali, Brasil, Cuba, Haití i Veneçuela
TEMBEMBE ENSEMBLE CONTINUO (Mèxic / Colòmbia)
LA CAPELLA REIAL DE CATALUNYA
HESPÈRION XXI
Jordi Savall, viola de gamba soprano & direcció

Aquest és, sens dubte, un dels concerts més especials del festival i que compta amb la participació de músics d’arreu del món! . Sense renunciar al rigor filològic que vertebra les seves interpretacions, Jordi Savall presenta en aquest concert una de les seves especialitats: els diàlegs culturals a través de la música. En aquest cas, un enfilall de peces nadalenques procedents dels territoris afroamericans conquerits, al marge del foc i la sang. Aquí és la música la que connecta culturalment territoris com Cuba, Haití, Estats Units, Veneçuela o Mali. El Carib, l’Atlàntic i la Mediterrània units sota una mateixa harmonia, per establir un fascinant diàleg sonor.

Diumenge, 18 d’agost – 22:00

REIAL MONESTIR DE SANTES CREUS

PLAÇA DE SANT BERNAT

ENTRADES

ORGANITZA

Fundació Centre Internacional de Música Antiga

AMB EL SUPORT DE

INSTITUCIONS

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura
INAEM
Diputació de Tarragona
Ajuntament de Montblanc
IEMed
Consell Comarcal de la Conca de Barberà
Region Occitanie
EFFEA EFA

EMPRESES

SABA
Domenio Wines
CC Valls
Events
SAS
UPRA SL

MECENES

Sabadell Fundació
Fundació Martí l´Humà
Fleur d´Epee Produktions
Amics de la Fundació
Domenys

AMB LA COL·LABORACIÓ DE

Ajuntament d´aiguamurcia
Monestir de Poblet
Trias
Sit&B
HOTEL HOSTATGERIA
Viatges Mestres
Arxiu Santescreus

MITJANS COL·LABORADORS

Diari ARA
Diari de Tarragona
Catalunya Ràdio
Catalunya Música
Dia del Mediterráneo

AGRAÏMENTS

Rina Ota
Escola de Música EL MUSICAL
L’Abadia de Santes Creus